fbpx

Interjú Marcival az Új Keletben

Szerző: | 2021. máj 26. | Szervezetfejlesztés

A magyarországi Hasomer Hacair ifjúsági mozgalom rendhagyó módon használja ki a Covid okozta kényszerhelyzetet. Bedő Marcit, a szervezet frissen kinevezett titkárát kérdeztük a nagy múltú szervezet holnapjáról.

Mit kell tudni a Hasomer Hacair magyarországi történetéről?

A Hasomer Hacair cionista ifjúsági világmozgalom 110 éve született Európában. Magyarországi tagszervezete alig fiatalabb, csaknem 100 éve alapították. Cionista cserkészszervezetként nagy a történelmi jelentősége, a vészkorszak alatt az embermentés tette ismertté, később pedig komoly szerepet vállalt Izrael Állam építésében. Most azonban már nyugodtabb vizeken evezünk, úgyhogy a mozgalom feladatai is ehhez igazodnak. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy tevékenységünk nyomán a nálunk megforduló gyerekek és fiatalok alakíthassák, kialakíthassák saját zsidóságukat, egészséges felnőtté váljanak, és ha majd a szervezetet elhagyják, aktívan küzdjenek egy igazságosabb társadalomért.

Neked mit jelent a Somer és milyen szerepet töltesz be a szervezetben?

29 éves vagyok, mérnök-informatikus, de jelenleg főállású someres. Tizenévesen találkoztam a mozgalommal. Ha visszatekintek: jókor voltam jó helyen. Nagyon hálás vagyok a szervezetnek és azoknak a madrichoknak, akik részt vettek a nevelésemben. Néhány év alatt útkereső kamaszból egy kiforrott zsidó identitású és a vezetői eszközöket elsajátító madrich lettem. Később egy barátommal együtt ránk bízták a ros ken, azaz klubvezető feladatait. Csaknem tíz évi mozgalmárkodás után, 23 évesen átadtam a stafétát a fiatalabb generációnak. Néhány hónappal ezelőtt pedig a madrichok kérésére visszatértem, és elvállaltam a titkári (saliach) pozíciót. Minden erőmmel azon dolgozom, hogy létrejöhessen az a keret, amelyben gyerekek taníthatnak gyerekeket. Felemelő érzés volt hat év szünet után ismét magamra ölteni a szervezet ikonikus kék ingét.

Mi áll jelenleg a szervezet oktatásának fókuszában?

A Somernek a világról alkotott képe három ideológiai pilléren nyugszik. Ezek a humanista zsidóság, a szocializmus és a progresszív cionizmus. Minden értékünk ezekből származik, a mondanivalónk pedig tükrözi az értékeinket. Én hiszem, hogy a mai napig hatalmas társadalmi jelentősége van a mozgalomnak, mert a nevelés során értékeket adunk tovább.

Tagjainkat mindenekelőtt aktivizmusra, tevékenységre ösztönözzük. Párbeszéd és viták révén igyekszünk elérni, hogy ezek a gyerekek észrevegyék a körülöttük és a tágabb világban előforduló igazságtalanságot és egyenlőtlenséget. Arra buzdítjuk őket, hogy álljanak ki magukért, az elesettekért, és később tudatosan formálják a környezetüket. Talán elcsépelt ezt kimondani, de ez éppen a magunk és a világ megjavítása: Tikun Adam – Tikun Olam.

A cserkész múlt ma a természet szereteteként és környezettudatosságként létezik. A környezet globális problémahalmaza századunk egyik legfontosabb megoldandó feladata. A mozgalom kezdeményező és cselekvő ezen a téren is.

Mivel sok gyereknek a Somer jelenti az első találkozást a zsidósággal (ahogy nekem is), a mi felelősségünk óriási ezzel kapcsolatban. Segítünk nekik, hogy megtalálják saját zsidóságukat, tanulhassanak róla és úgy élhessék meg, ahogyan a legjobban beleilleszkedik az életükbe.

Milyen tennivalókat követelt tőletek a koronavírus járvány?

A járvány a közösségi élet árvize. Ebben sok közösség hajótörötté vált, viszont megfelelő fegyelemmel mi lehetünk az árvízi hajósok. A Covid kényszerpihenőre küldött mindenkit, bennünket is. Ez megviseli a gyerekközösséget és komoly károkat okoz. Ennek ellenére nem próbáltuk az online térbe terelni a programjainkat. A gyerekekkel ugyan most nincs lehetőségünk hagyományos, csoportos találkozásra, mégis tartjuk velük a kapcsolatot, és a madrichok a fejlesztés egyes részeibe be is vonják őket. A visszajelzésekből tudjuk, hogy izgatottan várják az új korszakot.

A rendszeres foglalkozások elmaradása miatt felszabadult időben másfajta lehetőséget láttunk. Évek óta nem volt idő és hely, hogy megpihenjünk és önvizsgálatot tartsunk. Szakértőkkel karöltve elemeztük munkánkat, szembenéztünk a működésünk gyengeségeivel és megoldást kerestünk rájuk. Amíg itt beszélgetünk, folyik a munka, dolgozunk a hibáink kijavításán. A madrichok átérzik a feladat fontosságát, a someres „öregdiákok” (alumni) és a velünk partnerségben álló budapesti zsidó intézményi háttér is nagyon támogató.

Milyen terveitek vannak?

Feltételezzük, hogy a következő tanévtől, tehát idén szeptembertől már békeidővel számolhatunk. Sok évi szünet után ismét saját klubhelyiségben szeretnénk fogadni több száz gyermeket, hogy részt vehessenek korcsoportonkénti foglalkozásainkon és önkéntes rendezvényeinken. Az újjáépülő Somer legfontosabb eszköze és szimbóluma egy új ken, azaz közösségi fészek lesz, melynek segítségével visszanyerjük arculatunkat és erősebb someres kötődést adunk a hozzánk járó tagoknak. Nagyszabású terveinkhez sok lelkes madrichot, ifjúsági vezetőt toborzunk. Számukra képzést szervezünk someres értékeinkről, történelmünkről, ideológiánkról, módszereinkről, így készítjük fel őket a feladatra.

Csaknem 15 éve nincs saját kenünk, és ez az otthontalanság gátja a közösségünk fejlődésének. Egy klubhelyiség építése viszont túl nagy falat. Jelenleg politikusok és befektetők íróasztalára próbáljuk odacsempészni ügyünket, hogy megtaláljuk az ideális ingatlant. Ha ez sikerül, utána sok tízmillió forintot kell költenünk arra, hogy szakértők segítségét igénybe véve saját kezünkkel újíthassuk fel és/vagy építhessük át. Ha pedig elkészült, azt fenn is kell tartani, további százezrekből. A Somer ugyanis nem profitorientált, hanem társadalmi és kulturális feladatokat ellátó szervezet. A működésünk finanszírozását sem a célközönségünktől várjuk, hanem olyanoktól, akik azonosulnak a céljainkkal és lehetőségük is van támogatásunkra.

Ehhez azonban még több támogatóra és még több önkéntesre van szükségünk. Hiszek abban, hogy a COVID-járvány utáni időszak az újjászülető és erősebb, összetartóbb Somer kora lesz. Több mint 100 évnyi történelem van a hátunk mögött, és még nagyon hosszú út áll előttünk. Szeretnénk a magyar szervezetet úttörőként látni ezen az úton.

Kampány fotózás

Kampány fotózás

A kedd délutánunkat az Expo Studióban töltöttük madrihjainkkal és pár hánihunkkal egy fotózáson, melynek anyagait egy...

Forgatás a JDC Mozaik Hubban

Forgatás a JDC Mozaik Hubban

Egy nagyon kedves partnerünk és segítőnk - a Mozaik Hub - megkeresésére pénteken egy forgatáson vettünk részt, ahol a...

Luca az új Ros Ken

Luca az új Ros Ken

Decemberi tisztújításunk első lépése új Ros Kenünk (klubvezetőnk) megválasztása volt. A választás két fordulóban...

Következő programjaink