fbpx

Sikerült! Van új kenünk!

Szerző: | 2022. okt 24. | Szervezetfejlesztés

Két éve zajló otthonkeresésünk fordulóponthoz érkezett. Előző héten Őrsi Gergely második kerületi polgármester levélben értesített határozatáról, miszerint régóta vágyott kenünket (klubhelyiségünket) bérbe vehetjük. A klubhelyiség a II. kerületi Szász Károly utcában helyezkedik el, 542 m2 alapterületű, felújításra szorul. Ha van neked is ötleted a kialakításra, kérlek írd meg! Az örömhír bejelentésére a mozgalom megalapításának 110. évfordulójára szervezett ünnepségen került sor. Légy részese az élménynek, nézd meg, hogy tudták meg a hánihok, madrihok és szülők elsőként az örömhírt! 🙂

Kedves Someres haverok! Drága Barátaim!

Talán már sokat hallottátok a témát, amiről minden adandó alkalommal beszélek, amikor odaengedntek a mikrofonhoz. Azt tanultam meg az elmúlt bő évtizedben, hogy ha valamit sokszor elmondanak, akkor az igaz lesz. Most az egyszer még kérlek hallgassátok végig türelemmel.

10 éve még madrihként ünnepeltem a 100. szülinapot. Akkoriban el voltam foglalva azzal, hogy mekkora jó buli a Somer. Ha őszinte akarok lenni magamhoz még képességem se volt megérteni a Somer küldetését, ideológiáját és jelentőségét…

…sokak szerint ez azóta változatlan.

Igaz vagy sem, sáliáhként a munkámat a közösségbe vetett hitem mozgatta. És ez a hitem egy sziklaszilárd elképzelésre van felcsavarva.

A járvány okozta kényszerpihenőt és az elmúlt egy teljes évet arra használtuk, hogy madrihokkal újra gondoljuk a szervezet hazai működését és kipróbáljuk azt gyakorlatban. Az új koncepciónk alapján ismét saját hellyel, több vezetővel, mozgalmi atmoszférával szeretnénk nekivágni a járvány utáni időknek. A saját klubhelyiség a szervezetfejlesztési folyamat sarkalatos pontja. A Hasomer Hacair fontos karaktere, és ígéretet is tesz rá, hogy biztonságos környezetet teremt közössége számára. Mozgalmunk egy nonformális oktatási szervezet, legfontosabb edukációs módszerünk pedig a személyes példamutatás, héberül dugma ishit. A pedagógiai módszer sikerességéhez szükség van a tagjaink, a hanikok bizalmára és biztonságérzetére. Felnőtteknél ilyen közeg számos módon elérhető, de sokkal szűkebb a paletta gyerekek esetében. A hanikoknak szükségük van egy fizikai helyre is, amihez kötődhetnek. Számukra nehéz ideológiákhoz vagy örökséghez kapcsolódni, azonban annál könnyebb plafonon hagyott lábnyomukhoz, a falon függő rajzokhoz és fotókhoz, a szülinapjaikkal teletűzdelt óriási naptárhoz, vagy kedvenc kuckójukhoz. A személyes környezet bizalmat és biztonságérzet teremt, melynek eredményeként a gyermekek megnyílnak és könnyeben fogadják be a tudást és értékeket, amiket tanítunk. Csak így működőképes az érték alapú oktatás és ad lehetőséget életre szóló élmények teremtésére.

Az elképzelt valóságunk megteremtésének érdekében eddig 18 hónapon át pályáztunk, ingatlanokat tekintettünk meg, különböző döntéshozóknak könyörgtünk, rendületlenül viseltük a több tucat elutasítást. Persze humor sem kerülte el az útkeresést. Az ismert “disznóhús ingyen” zsidó vicchez hasonlóan, a 8. kerületben egy megszűnt szőnyegboltban telepedhettünk volna le jutányosan. Az ingatlan a Mi Hazánk pártirodájának falszomszédja.

Habár a célhoz nem érkeztünk el, de az oda vezető úton megannyi támaszt és lendületet kaptunk tőletek. Szeretnék ezért köszönetet mondani.

Szeretném megköszönni a madrihoknak, hogy a szemtelenség határát súroló ígéreteimben kitartóan bíznak, hétről hétre szorgalmasan megteremtik azt a közeget, amiből drága Bori csak fél órás pityergés és vígasztalás után hajlandó hazamenni.
Szeretném megköszönni a bogereknek, alumniknak, öregdiákoknak, hogy mindig nyitottan és odaadóan segítenek a határainkon túlmutató, sokszor utolsó pillanatos vagy egészen szakmaiatlan kérdéseinkben.
Szeretném megköszönni azoknak a közösségi vezetőknek és döntéshozóknak, akik hisznek a küldetésünkben és erejüket önzetlenül az előrehaladásunk szolgálatába állítják.
Szeretném megköszönni támogatóinknak, online és offline, mikro és makro adományozóinknak, akik rendszeres adományaikkal egészen mostanáig – és bízom, hogy a továbbiakban is – biztosítottak a bizalmukról, hogy jó irányba haladunk és a céljaink egyszer megvalósulnak.
Szeretném megköszönni az támogató intézményeknek, hogy erőforrásaikat rendelkezésünkre bocsátották és nem egyszer tartották a hátukat egy ifjúsági szervezet szerkezetéből adódó, visszatérő amatőr bakijaik mellett is.
Szeretném megköszönni partnereinkenk és bajtársainknak, hogy a közös küldetéseinkben együtt erősítjük egymást.
Kiemelkedő köszönet jár a Bálint Háznak, az Izraeli Kulturális Intézetnek, MAZSIHISZnek és Mozaik HUBnak, akik a tavalyi évad során kiemelt figyelmet fordítottak ránk és elképesztő mennyiségű munkával, térrel, idővel és pénzzel járultak hozzá sikereinkhez.
És nem utolsó sorban szeretném megköszönni a sok titulus és szerep mögött álló embereknek, hogy a barátaim voltatok, vagytok és lesztek ebben a küldetésben.

Köszönöm! Minden sikerünk a Ti sikeretek is.

Két éve Annával a közös munkánk úgy kezdtük, hogy ökölszabályokat fektettem le. Ezek segítettek nekünk kijönni a gödörből. Ezek közül az egyik, de talán legerősebb pedig így szólt:
Most én vagyok az egyetlen, aki elhiszi, hogy megvalósulhat. Amikor mindenki egyszerre hiszi azt, hogy megvalósulhat, akkor már meg is valósult.

Remélem elég meggyőző és hihető voltam mindeddig. Legeslegelsőként tajekoztathatlak most benneteket, hogy ezen a héten Őrsi Gergely második kerületi polgármestertől levelet kaptam, amiben értesített a döntéséről. Tiszta szívemből gratulálok nektek a Somer új, saját klubhelyiségéhez.

Házák VeÁmác!

Kampány fotózás

Kampány fotózás

A kedd délutánunkat az Expo Studióban töltöttük madrihjainkkal és pár hánihunkkal egy fotózáson, melynek anyagait egy...

Forgatás a JDC Mozaik Hubban

Forgatás a JDC Mozaik Hubban

Egy nagyon kedves partnerünk és segítőnk - a Mozaik Hub - megkeresésére pénteken egy forgatáson vettünk részt, ahol a...

Luca az új Ros Ken

Luca az új Ros Ken

Decemberi tisztújításunk első lépése új Ros Kenünk (klubvezetőnk) megválasztása volt. A választás két fordulóban...

Következő programjaink