fbpx

21. Dalok, mondókák a Somerben

Szerző: | 2023. márc 13. | Ideológiai kézikönyv

Írta: Fritz Zsuzsanna

Hagyomány, ének, közösségtudat

A zsidó kultúra és azonosságtudat egyik fontos alappillére minden olyan hagyomány, ami nem a racionálisra épít, hanem a kultúra átadásának más vivő eszközeire, mesére, dalra, táncra. Ezek közül az éneklésnek nagyon gazdag hagyománya van a zsidóságban és mivel a dalok és a zenék kultúraközvetítők, erősíthetik a hovatartozást.

Ugyanígy erősítik a csoporthoz tartozást is, ezért lényeges, hogy egy mozgalomnak, mint a Somer, vannak hagyományos mozgalmi dalai, indulói, melyeket a mozgalom minden tagja ismer, együtt énekel, ezzel nagyon erős közösségi érzést alakít ki a mozgalom tagjaiban.

A zene/ének mint személyes élmény

Végiggondoljuk, hogy az életben számunkra milyen dalok, énekek, mondókák jelentik a fontosabb kötődési pontokat, rítusokat. Milyen zenét hallgatunk, ha szomorúak vagyunk, milyet, ha ünneplünk? 

Mindenkinek vannak énekléssel vagy zenével kapcsolatos élményei, ezért ezekből indulunk ki, a személyesből a közösségi felé.

A Somert jellemző dalok, mondókák

Azok után, hogy meghallgattuk egymás fontos mérföldkő-zenéit, rátérünk a Somert jellemző dalokra, mondókákra. A Somer hosszú történetében ezek is cserélődtek, hiszen a zenék, dalok kedveltsége változik az idők során, de maguk a dalok is. Hogy ezek az énekek milyen stílusúak voltak, milyen volt a ritmusuk, dallamuk, zenei világuk, az sokat elmond arról az időszakról, amelyben keletkeztek. Egy ilyen zenei utazás szintén sok mindent elmond a Somerről, és nemcsak a gondolkodásmódunkra hat, hanem az érzéseinkre, az érzelmeinkre is.

Dalok:

Választ keresünk a következő kérdésekre:

  • Milyen kulturális hagyomány bontakozik ki ezekből a zenékből?
  • Milyen értékeket közvetítenek? 
  • Milyen érzés nézni, hallgatni?
  • Jelenti-e neked ez a zene, ez a dal a Somert? 
  • Ha egy dalt, mesét, történetet, hőst kellene mondanod, ami Someresként meghatározó számodra, mi lenne az és miért?

A közösséget teremtő zene 

A személyestől a történeti részen keresztül végül eljutunk a lényegig: a közösségiség, az egység pillanatáig, melyet a közös éneklés jelent. Itt néhány igazi klasszikus someres dalt sorolhatunk fel: a béke dala, a Somer himnusza, a magyar Somer mondóka, a hulcá khulá és így tovább.

Melyik fő someres értékeket fejezik ki ezek a dalok?

Ha együtt énekeljük a mozgalom egy-egy dalát, erősítjük a közösséget, érezzük a mozgalom erejét és zene összetartó erejét.

Zárásul elkiabálunk egy kedvenc Somer mondókát.

22. Someres terek

Global Menu x Global Menu x Global Menu x Global Menu x Global Menu x Global Menu x Global Menu x Global Menu x Global...

Következő programjaink