fbpx

7. A Somer történelme 13-89ig

Szerző: | 2023. márc 13. | Ideológiai kézikönyv

Összeállította: Bedő J. István

A Hasomer Hacair megalakulása

A Hasomer Hacair, a kezdeti cionista ifjúsági mozgalom Kelet-Európában alakult az első világháború előestéjén. A kelet-európai zsidóság körében megindult modernizációs folyamat által érintett sok zsidó fiatal keresett olyan eszközt, amellyel zsidó identitását és kultúráját a stetl és az ortodox zsidó élet fojtogató korlátain kívül tarthatta fenn. Másrészt nyugtalanította őket a körülöttük lévő társadalom alapjainak szétesése és a növekvő antiszemitizmus, amely a puszta létüket fenyegette. A mozgalom korai szakaszában nagy hatással volt rá a Baden-Powell által szervezett cserkészmozgalom, és a cserkészetet alapelvként fogadta el, hogy a gettó ifjúságát önállóságra, a szabadban való életre és a természet szeretetére és ismeretére tanítsa. Egy másik fontos hatással volt rájuk a németországi Wanderfögel (Vándormadár) mozgalom, amely a fiatalok függetlenségét és kreativitását hangsúlyozta.

A Hasomer Hacair azonnal cionista ideológiát fogadott el, és hangsúlyozta, hogy a zsidó népnek normalizálnia kell az életét azáltal, hogy megváltoztatja gazdasági szerepét. A zsidók kereskedővé, munkássá és földművessé válnak, akik Izrael földjén telepednek le, és halucimként (úttörőként) megművelik a földet. Hatással volt rájuk a bimbózó szocialista mozgalom is, és arról álmodtak, hogy új hazájukban olyan társadalmat teremtenek, amely a társadalmi igazságosságon és egyenlőségen alapul.

A mozgalom első tagjai 1919-ben, közvetlenül a háború után indultak Palesztinába telepedni. Ott nem “tejjel-mézzel folyó földet” találtak, hanem egy terméketlen, elszegényedett, fejletlen országot, ahol fenntartásukhoz minden eszköz hiányzott. “Ha akarod, nem legenda” – mondta Herzl Tivadar. Az akarat megvolt, és egy mozgalom állt mögöttük, így megtalálták az utat. Senki sem művelhette meg helyettük a földet, ezért saját maguknak kellett megtenniük. Egyénileg nem lehetett volna, ezért összefogtak, és kibucokat, kollektív településeket hoztak létre. Az ötlet természetesen alakult ki a Palesztinában talált körülmények hatására. Amikor megérkeztek, néhány kibuc már létezett, különösen Degania, az első kibuc a Jordán-folyó völgyében.

Az eredeti alapítók által kitűzött célok szellemében a mozgalom iskolákat, kulturális létesítményeket, kiadót és napilapot hozott létre, közös gazdasági projekteket és a kölcsönös segítségnyújtás eszközeit.

A holokauszt évei katasztrófát hoztak a zsidó nép számára. Ez pusztította el a Hasomer Hacair mozgalom európai magját is, amelynek tagjai közül sokan elestek a német erők elleni tevékenységekben. A Hasomer Hacair aktívan vezette az ellenállást a gettókban, az erdőkben és a koncentrációs táborokban. A varsói gettóban a mozgalom tagjai a Zsidó Harci Szervezet szervezői között voltak, és a Hasomer Hacair egyik tagja, Mordechai Anilewicz állt annak élén. Magyarországon, Litvániában, Szlovákiában és a nácik által megszállt Európa más részein a Hasomer Hacair tagjai ott voltak a zsidó és az általános ellenállás élvonalában és a zsidók megmentésére tett kísérletek során.

Amikor a háború véget ért, és az európai zsidóság megmaradt túlélői kiszabadultak a haláltáborokból, a Hasomer Hacair tagjai az elsők között szervezték meg a túlélők illegális menekülését Európa határain túlra, és részt vettek az illegális bevándorlásban Palesztinába, amelynek kapuit a britek elzárták. A híres Exodus nevű illegális bevándorlóhajó fedélzetén a menekültek vezetője a Hasomer Hacair tagja volt.

A Hasomer Hacair ugyanakkor aktívan részt vett a Haganában, a palesztinai zsidó közösség földalatti hadseregében. A többi kibucszervezettel együtt tagjai alkották a Palmach magját, amely az Izrael függetlenségéért vívott háborúban szolgált rohamcsapatként. Amikor 1948. május 14-én kikiáltották Izrael Államot, hat arab hadsereg támadta meg, és megpróbálták megsemmisíteni a még születőben lévő nemzetállamot. A harcok elkeseredettek voltak. A harc történetében magasan kiemelkedik, az új ország határa mentén megtelepedett Artzi kibuc, amelyik elsők között viselte a támadás súlyát. A Yad Mordechai Kibuc (melyet a varsói gettólázadás parancsnokáról neveztek el) és a Negba Kibuc elzárta az egyiptomi hadsereg útját Tel-Aviv felé.

Ezek és más, a Hasomer Hacair tagjai által szervezett kibucok élen jártak az egész zsidó közösség azon erőfeszítéseiben, amelyek Izrael végleges felszabadítását célozták.

Forrás:

22. Someres terek

Global Menu x Global Menu x Global Menu x Global Menu x Global Menu x Global Menu x Global Menu x Global Menu x Global...

Következő programjaink