fbpx

Interjú a zsidó ifjúsági szervezetekről a Kibic Magazinon

Szerző: | 2024. máj 20. | Aktuális, Hírek

A Kibic Magazin megkeresett minket, hogy interjút készítsünk a zsidó ifjúsági szervezetek szerepéről. Az interjúban Misu arra is kitért, hogy a vallásgyakorlás gyengülésével a ifjúsági szervezetek egyre fontosabbá válnak a zsidó identitás megőrzésében, a Somer pedig nyitott és elfogadó közösséget teremtve segít a fiataloknak megismerni a zsidóságot. A Somer a zsidó hagyományok modern értelmezését támogatja, küzd a szexizmus és a kirekesztés ellen, és szeretné tevékenységét a fiatal felnőttek felé is kiterjeszteni.

Az interjúban beszélnek még a CTeen, Hanoar és Club Sababa vezetői is. Ajánljuk figyelmetekbe az egész cikket, melyet ezen a linken értek el.

„(…) Az ifjúsági szervezetek lehetőséget adnak a gyerekeknek, hogy megismerjék a zsidóságot, elsősorban annak értékein keresztül és a kritikus gondolkodás eszközével. Emellett a Somer szeretné kiterjeszteni tevékenységét a fiatal felnőttek felé is, hogy ez a lehetőség ne csak a gyermekek számára legyen elérhető, hanem olyan fiataloknak is, akik szeretnének zsidó közösségbe járni, de nem találják a helyüket. (…)

A Somer számára kiemelten fontos, hogy mindenki kaphasson egy kapaszkodót saját zsidósága megéléséhez. Éppen ezért céljuk, hogy minél nyitottabb és elfogadóbb közeget teremtsenek. Arra törekszenek, hogy levetkőzzék a zsidó hagyományban szerintük előforduló szexizmust és kirekesztést. Náluk a fiúk is mondanak áldást a gyertyákra és a lányok is a kalácsra.

Amire szerintük szükség van, hogy ez a szemlélet minél nagyobb körben elterjedjen a zsidó közösségen belül. A zsidóság folyamatosan fejlődött és alkalmazkodott az adott korhoz, ezt a folyamatot láthatjuk a Talmudban leírva – mondja Dombi Miksa. Ezt a nemes hagyományt kell tovább éltetni napjainkban is. Ez nem azt jelenti, hogy mindenkinek olyan szabadon kell kezelni a szabályokat, ahogy mi tesszük, hanem csak annyit, hogy táguljon a lehetőségek tárháza, és ne kelljen senkinek zavarba jönnie attól, hogy ő „rosszul zsidó”. (…)”
– Kibic Magazin

Mikor legyen a Somer?

Mikor legyen a Somer?

Na, mikor legyen a Somer? Segíts eldönteni, mikor legyenek a programjaink! Látogass el oldalunkra és töltsd ki rövid...

Következő programjaink