fbpx

Bemutatkozás

Mozgalom

A Hasomer Hacair egy több mint 100 éve létező nemzetközi zsidó ifjúsági szervezet, mely zsidó cserkészszövetségként indult a XX. század elején, majd a Holokauszt borzalmai alatt kiterjedt és sikeres embermentő tevékenységet folytatva szerzett történelmi hírnevet magának.

Jelenleg több mint 20 országban és 4 kontinensen működik, legfőbb célja, hogy a következő generációt a judaizmus mellett szolidaritásra és aktivitásra tanítsa, illetve közösségi élményt nyújtson, már nem csak a 18 év alatti korosztálynak, de fiatal felnőtteknek is.

A Holokauszt és a kommunista diktatúra tevékenysége nyomán a zsidó hagyományok és közösségek fenntartásának folytonosság megszakadt Magyarországon. A kilencvenes években felcseperedő zsidó generáció már nem örökölte a hagyományokat otthonról, a közösségi szervezetek feladata lett a zsidó vallási nevelés. A szocializmus alatt a Hasomert betiltották, majd a rendszerváltáskor újranyitotta kapuit és a hazai zsidó közösség egyik oszlopa lett. Hazai jelenlétünk a magyar zsidóság folytonosságának egyik legfontosabb szimbóluma. A Hasomer Hacair, 1989-ben az hazai zsidó szervezetek között elsőként alakult újra. A rendszerváltáskor újjászülető szervezet élettel töltötte és tölti meg azóta is az ébredő honi zsidó közösséget. A Hasomerben zsidó értékekkel és zsidó identitással megismerkedő gyermekek közül ma felnőtt fejjel sokan a közösség fontos pozícióiban (egyesek professzionálisan, mások önkéntesen) tevékenykednek a hazai zsidó életben.

Biztonságos és elfogadó fiatal közösséget építünk. A tagjaink – a Someresek – lehetőséget kapnak a zsidósággal való ismerkedésre, zsidó identitásuk kialakítására és megélésére. Megszólítjuk a zsidó gyökerekkel rendelkező és a zsidó intézményi vagy családi háttér nélkül felnövő, vagy a zsidóság iránt érdeklődő gyermekeket egyaránt. Változatos és hagyományőrző zsidóságot gyakorolunk foglalkozásainkon.

Oktatásunk aktív felelősségvállalásra ösztönöz. Nevelésünk fókuszában az elfogadás, világunk és önmagunk jobbá tétele és vitán alapuló párbeszéd állnak.

Azt valljuk, aki Someres komolyan veszi a békét és az emberi jogokat. A szervezet közössége igényeinek figyelembevételével igyekszik szélesíteni tagjai aktuálpolitikai, ideológiai és hétköznapi ismereteit. Legfontosabb tanító eszközünk a közösségen belüli személyes példamutatás, módszereink a gyermekközpontú, játékos oktatási eszközökre épülnek. 

Szervezeti felépítés és ifjúsági vezetők

A Somerben a csapatmunka fontos érték, amelyre a vezetők tevékenysége is épül. Vezetőink, a madrihok, egy másfél éves intenzív képzésen vesznek részt. A képzés során elsajátítják az játékos, gyermekközpontú oktatás módszereit, a gyermekpszichológia és a kommunikáció alapjait, gyakorlatot szereznek a csoportok formálásában és a zsidó oktatásban. A képzés fontos része a csapatépítés, megtanulnak együtt dolgozni, értékeikkel és ismereteikkel kiegészítik egymást a hatékonyabb és gördülékenyebb munka érdekében. A Somer egyik fontos építőköve, hogy fiatalok oktatják a fiatalokat. Módszereink is erre épülnek, fontos számunkra a példamutatás, a formalitásból való kilépés, a tudásunk és saját élményenk közvetítése, amely attól válik hitelessé, hogy korban közel állunk tagjainkhoz. Vezetőink az nem formális oktatás eszközeivel dolgoznak, amely alapja a tapasztalati és játékos tanulásnak, fejlődésnek. Célunk, hogy tovább vigyük az értékeket, élményeket és tudásanyagot, amiket mi szereztünk a Somerben és a Someren kívül.  A Somer nemzetközi szervezet, ezért vezetőink a külföldi szemináriumok alkalmával folyamatosan bővítik a tudásukat, újabb és újabb nézőpontokat kapnak és megújuló módszereket sajátítanak el.

Programjaink

Ifjúsági klubunk a tanév alatt tart nyitva és várja a 6-17 éves fiatalokat változatos programokkal. Minden péntek este találkozunk a Somerben, ahol kiscsoport oktató foglalkozásokkal, peulákkal és szórakoztató programokkal készülünk. A peulák olyan foglalkozások, amelyeken a gyermekközpontú oktatás módszereivel játékosan, élmények és tapasztalatok segítségével tanítunk a zsidóságról, a minket körülvevő világról, számunkra fontos értékekről. A foglalkozásokat képzett vezetőink tartják a korcsoport sajátosságainak és igényeinek megfelelően. 

A mély beszélgetések és tanulások mellett közös cserkész és szórakoztató kalandokban részesülnek a résztvevők. Ezek közül a legnépszerűbbek a Holdvilág Túra, az Ifjúsági Bál, az ünnepek hagyományőrző ünneplése és a Mozimaraton. A Holdvilágtúra egy éjszakán át tartó természetjáró kaland a Budai hegyekben. Megismerkedünk a szervezet cserkész gyökereivel, a célállomáson pedig bográcsozással pihenünk meg. Az Ifjúsági Bálon különféle társastáncokkal, különleges öltözettel, jó zenékkel töltjük az estét. Zenés táncos mulatság minden korosztálynak. A Mozimaratonon éjszakába nyúlóan Művész és indie filmek szemüvegén keresztül tanulunk az életről. Ezek a különleges esték még változatosabbá teszik a someres évet.

A világjárványt követően új felépítésű programot viszünk gyakorlatba: a fesztiválokat. Ezek kéthavonta kerülnek megrendezésre, melyek mindegyike három napig tartó, egybefüggő programcsokor. Ezekre más civil szervezetek gyerekeknek szóló, társadalmi és identitás kérdéseket boncolgató foglalkozásait hívjuk vendégül. Az évadonként ismétlődő 5 fesztivál állandó témái: Serdülés, Szolidaritás, Megelőzés és biztonság, Someresség, Zsidó identitás.

Évente háromszor megrendezésre kerülő táboraink a közösségi életünk csúcspontjai. A tábor célja, hogy a gyerekközösségünk gyarkolatban, koncentráltan élhesse át az előbb megfogalmazott világképet, tanuljanak belőle és ezáltal jobb emberré váljanak. A program oktatási tartalma egy tábortéma köré szerveződik, ami zsidó vallási vagy világi kérdéseket boncolgat. Ezeket dilemmákat 4 korcsoportra bontva, mindenki korosztályi szintjének megfelelően dolgozza fel. 

Tagjaink

A Somer tagja bárki lehet, aki nyitottsággal és érdeklődéssel fordul a zsidó kultúra és értékrend felé, és szeretne egy biztonságos és inspiráló közösséghez tartozni. A Somerben négy korcsoport működik annak érdekében, hogy a fiatalok a saját korosztályuk igényeinek megfelelően szerezhessenek tudást, tapasztalatot. Az egyes korcsoportok önmagukban is működő pici közösségek a someres közösségen belül. A korcsoportok élén két madrih áll, akik folyamatosan figyelemmel kísérik a csoport alakulását, változását és programjaikat ehhez mérten igazítják.

Azt reméljük, az ilyen közegben felnövekvő gyerekek egészséges, aktív állampolgárként vesznek részt a társadalomban és a zsidó közösség rendszeres résztvevőivé válnak.