fbpx

Hasomer Hacair Magyarország השומר הצעיר

Rendszeresen
támogatom!

Támogasd a Somer munkáját!

 

A szervezet 3 alappillére a Cionizmus, a Szocializmus és a Judaizmus. Minden értékünk innen ered. Az alappillérek jelölik ki az oktatásunk kereteit. A Somer elképzel egy világot, amit szeretne megvalósítani. Itt olvashatsz bővebben az értékeinkről. Törekvéseink nagyravágyóak és mindent meg is teszünk értük, de számos kérdésben könnyebb, ha együtt cselekszünk. Kérünk téged, hogy támogasd a céljaink elérését! Az alábbi módokon tudsz részt venni:

Anyagi támogatás

A rendszeres adomnányok jelentik számunkra  működésünk biztonságát. Teveink megvalósításához a Te segítségedre is szükségünk van. Már egy-egy kisebb összegű adomány is teljes programok megvalósítását teszik lehetővé. 

Tárgyadomány

Ceruzától a kanapéig minden adomány közvetlenül segíti a hétköznapi munkánk. Nálunk, a Somerben érték és szempont az újrafelhasználás, így külön örömmel vesszük, ha kenünkben (klubhelységünkben) tárgyaid új céllal kelnek életre. Vess egy pillantást a listára!

Önkéntesség

A Somert gyerekek szervezik gyerekeknek, így rengeteg szükséges teendőnkhöz még nem értünk. A legértékesebb amit adhatsz, az időd és szaktudásod. Gyere és legyünk együtt megvalósítói a someres világképnek!

Folyamatok

Rengeteg párhuzamos szálon fut megújulásunk. Sikerünk kulcsa a következetesség. A stratégikus gondolkodásban és szervezett kivitelezésben a Mozaik HUB szakértői kísérnek minket végig. A törekvések sokaságából 3 fontos és látványos folyamatot követhettek nyomon az alábbi mozgalométeren. Ha érdekel a teljes kép a szervezetfejlesztésről, kérlek olvasd el a 2021-es mozgalmi munkatervünket.

%

Madrihok toborzása

A madrihsággal szemben támasztott elvárásainkat átgondoltuk. Élményközpontú mozgalmi élet, rugalmas szervezés, kiszámítható követelmények és fejlődési lehetőség motiválja önkénteseink. Alapos kutatómunkával olyan tinédzsereket kerestünk meg, akik már rendelkeznek pedagógiai, aktivista gyakorlattal. Az inkluzív elképzelésünket példátlan lelkesedés fogadta. Azóta a toborzásunk befejeződött. Újranyitáskor 23 madrih fogadja majd a gyereksereget. Másfél évtizede nem volt ennyi madrih a Somerben.

%

Madrihképzés

A Somer kiszámítható működésének feltétele a rendszeres utánpótlásképzés. Ideológiai képzést készítünk, egy olyan oktatási anyagot, ami ezt a rendszerességet célozva generációkon átívelően fogja tanítani a madrihokat somerességre. Több mint két tucat ember vesz részt a megvalósításban a legváltozatosabb szerepkörökben. A projekt közösségi szinten is kihívás és meglehetősen összetett. Az egyik legfontosabb tervezési szempont az igényes és időtálló kivitelezés.

%

Ken építés

A hanihok és madrihok elköteleződésének egyik szükséges feltétele egy fizikailag létező biztonságos hely. A magyar Somer 10 éve nem rendelkezik saját otthonnal, ez alatt a 10 év alatt nem sikerült olyan eszközt találni, ami helyettesítené a saját fészek érzését. Zsidó szervezetekkel és önkormányzatokkal tárgyaltunk a kialakítás lehetőségeiről. Megannyi megtekintést és felmérést követően most pályázási szakaszba kerültünk. Legvégül pedig saját kezünkkel újítjuk majd fel és díszítjük ki, hogy igazán a sajátunk lehessen.

A Hasomer egy több mint 100 éve létező nemzetközi zsidó ifjúsági szervezet, mely zsidó cserkészszövetségként indult a XX. század elején, majd a Vészkorszak alatt kiterjedt és sikeres embermentő tevékenységet folytatva szerzett történelmi hírnevet magának, Magyarországon megmentve a legtöbb lelket. Jelenleg 26 országban működik, legfőbb célja, hogy a következő generációt a judaizmus mellett szolidaritásra és aktivitásra tanítsa, illetve közösségi élményt nyújtson, már nem csak a 18 év alatti korosztálynak, de fiatal felnőtteknek is. Ha többet szeretnél rólunk tudni, katt ide!

A koronavírus járvány alatt foglalkozásaink szünetelnek, de egy pillanatra sem pihenünk meg. Tovább olvasva megismerheted a munkánk részleteit.

A koronavírus adta kényszerpihenőt arra használtuk, hogy újragondoljuk szervezetünk tevékenységét, működését és oktatási céljait. Több vezetővel és szélesebb oktatási palettával készülünk arra, hogy még több magyar zsidó fiatalnak segítsünk utat találni a közösséghez. A gyakorlati tevékenységhez szükséges kereteink megszűntek a járvány alatt. Most újra megteremtjük ezeket.

Szervezetfejlesztési tevékenységünk legutóbbi lépései

Készítettünk egy munkatervet, ami pontosan leírja minden lépésünket 2020. decemberétől 2021. szeptemberéig. A programot három jól elkülöníthető fázison keresztül valósítjuk meg. Az első fázisban a meglévő káros folyamatokat megállítjuk és a rendelkezésre álló erőforrásokat megszilárdítjuk. A második fázisban új erőforrásokkal szeretnénk bővíteni eszközkészletünket. Erőforrások alatt értendő: madrihok létszáma és tudása, külső önkéntesek, anyagi- és tárgyi erőforrások, munkakapcsolatok. A harmadik fázis feladata az a két korábbi fázis eredményei közötti kohézió megteremtése. Ez alatt értendő az új és régi stáb összefésülése, az ismeretek rendszerezése is. Az utolsó fázis akkor ér véget – és ezzel fejeződik be a program – ha létrejön az önfenntartó, folyamatosan fejlődő szervezet.

Szeretnénk, ha látnád apró eredményeinket, amik a siker felé vezetnek minket.

Madrihképzés

Madrihképzés

Ideológiai madrihképzésünk utolsó 4 foglalkozásár a Bálint házban került sor. Október első két hétvégéjén. Köszönjük a remek foglalkozásokat Fritz...

Somer a Judafeszten

Somer a Judafeszten

Vasárnap a részt vettünk a Judafeszten. A sátrunk mindenki számára nyitva állt: a gyerekek meg tudtak ismerkedni a szervezet szimbólumaival, és a...

Bedő Marci újévi köszöntője

Bedő Marci újévi köszöntője

Bedő Marci, a Somer sáliáhjának újévi köszöntője a madrihok, hánihok és a mozgalom minden segítőjének részére: Kedves Háluc, Kedves Somér! Egy egész...

Első Madrih hétvége

Első Madrih hétvége

A Madrih társaság részt vett az első csapatépítő és képzés hétvégéjén. Az együtt töltött hosszú hétvége alatt lehetőségük volt a budapesti zsidó...

Interjú Marcival az Új Keletben

Interjú Marcival az Új Keletben

A magyarországi Hasomer Hacair ifjúsági mozgalom rendhagyó módon használja ki a Covid okozta kényszerhelyzetet. Bedő Marcit, a szervezet frissen...

Mi is az a Somer?

Ha most találkozol velünk először, enged meg, hogy körbevezesselek egy videóval!

Programok

Nagyon hiányoztok már! Folyamatosan dolgozunk azon, hogy újra láthassunk titeket. A jövő évi program még messze, de már most van elképzelésünk, hogy mit szeretnénk csinálni! Kíváncsiak vagytok, hogy mi is vár rátok ősztől a Somerben?

Tekintsd meg a programvázlatot!

Kedves barátaink, segítőink és partnereink,

akikkel mindeddig és továbbra is a lehető legtöbbet igyekszünk megtenni értetek:

Hasomer Hacair Világmozgalom

MAZSIHISZ

Kidma

MAZSIHISZ Ifjúsági Csoport

JDC

Izraeli Kulturális Intézet

JCC Budapest

Mozaik HUB

kibic.hu

MAZSÖK

Jewish Agency for Israel

Hanoar Hatzioni

Dutch Jewish Humanitarian Fund

Magyarországi Cionista Szövetség

BBYO