fbpx

Somer – Magyar Kisszótár

Asztali „áldás“: Ashrei Haish, Oved Bakvish, Ochel Mazon, Bete Avon, Bete Avon, Bete Avon, Toda raba, bevakasha, echad, staim, shalos, arba: és itt mindenki azt mondja, amit akar (példáknak okáért: kecske, negev, möür, dinnye, tehát értelmes összefüggést nélkülöző artikulálatlan kiáltás, vendéglátóink gyakori nagy örömére).

Keren: Átmenet a normális gyerek, és az ön- és közveszélyes madrich között. Kerennek nevezzük azt, aki vállalkozó szellemében furcsa módon arra vetemedik, hogy a madrichhá válás rögös útjára lépjen.

Chanich: Ez az egyedfejlődés első szakasza. Ő az, akiért a Somer van, számára készítik a madrichok a peulákat. Egy átlagos szervezetben tagnak, érdeklődőnek, látogatónak vagy résztvevőnek hívnák őt. Vagy egyszerűen gyereknek. A korcsoportjaink az Izraelben található kibuccok nevei után kapták a nevüket: Lahav,Tzivon, Mizra, Yechiam, Adamit.

Hulca: A someresek „egyenruhája“. Kék vászonból készült, hosszú ujjú ing, melyet jellegzetes fehér madzag köt össze gombok helyett. Szimbolikus jelentéssel bír, főként fontos alkalmakkor viselendő.

Ken (fészek): Jelenlegi címünk 1062 Paulay Ede utca 1. Programjainkra, pénteki peuláinkra itt kerül sor.

Madár: Madárnak hívjuk azokat, akik se nem chanichok, se nem bogerek és nem is madrichok. A Somer munkájának segítői, akikből egy folyamat részeként madrich válhat.

 Madrich: Az a különös állatfaj, melyet egy rendszerrel ezelőtt még ifinek bélyegeztek meg. A madrichok azok, akik a Somert összetartják, megszervezik és megtartják a programokat, peulákat, és szavazati joggal rendelkeznek a madrichgyűlések fontos döntéseiben. Jelenleg 8 ilyen lelhető fel a Somerben.

Mifkad: Zászlófelvonás, zászló előtti tisztelgés. A Somer táborai minden reggel mifkaddal kezdődnek. A Hatikvát (izraeli himnusz) énekeljük, és ilyenkor hangzik el a napi eskü, benne vicces felidézések az előző napról, és utalások az aznap még előttünk álló megpróbáltatásokra.

Pávatoll: A Pávatoll egy someres chanichok és madrichok által összeállított és megírt, egy évben általában többször megjelenő, programjainkról és az általunk fontosnak tartott dolgokról beszámoló újság. Olykor évkönyvet is kiadunk.

Peula: A Somer peuláin az érdeklődők könnyedén beszélgetve, játszva, audiovizuális eszközök segítségével tanulhatnak a zsidó kultúráról és bármiről, ami ehhez közvetve, vagy közvetlenül kapcsolódik. A peulák célja lehet egy-egy téma alapos átbeszélése, több oldalról való megközelítése, továbbá a chanichok látókörének tágítása, döntésképességük, illetve vitakészségük fejlesztése. Ez nagyon komolyan hangzik, igazából egyszerű informális oktatásról van szó. Mindjárt más.

Rosh Chinuch: A Somer oktatási vezetője. Feladata a szervezet ideológiai hátterének és az oktató tevékenység színvonalának biztosítása, a madrichképzés és a madrichok továbbképzésének felügyelete.

Rosh Ken: Az a hatalmas felelősségű cirkuszigazgató és porondmester, aki már a fent említett különös állatfajtákat próbálja munkára ösztökélni. Ha lenne névjegye, akkor azt írhatná a neve alá, hogy a Somer programigazgatója. Idén ez a szerep Bedő Marcié és Pataki Dávidé.

Rosh Tarbut: A kulturális felelős szervezetünkben, legyen szó például kiállítások, színházi előadások, vagy mozimaratonok megszervezéséről.

Shaliach: Ez a szó eredetileg izraeli kiküldöttet jelent, akit az izraeli Somer Magyarországra delegál. A shaliach a mindenkori vezérigazgató, törzsfőnök, samesz és kereszt (dávidcsillag) apa/anya szerepét tölti be. Feladata elsősorban technikai jellegű, ő a felelős a Somer teljes működéséért.

Somer: A nevünk. Eredetileg (héberül) Hasomer Hacairnak mondják. Ez a baloldali, cionista mozgalom több mint 70 éve kezdte meg működését Magyarországon, a betiltás után 1990-ben éledt újjá. Izrael állam építésében a Somer kibucain keresztül veszi ki a részét. Jelenleg 80 someres kibuc működik Izraelben. A világban több tucat kent tart fönn a mozgalom, s így ezrek hordhatják a hulcát. A magyarországi Somer elsődleges célja a zsidó hagyományok megőrzése, az identitás növelése. A Somer nyitva áll zsidók és nem „zsidók” előtt egyaránt.

Somer.hu: A Somer hivatalos weboldala. Ha tájékozódni kívántok az aktuális programokról, itt mindig friss információkat találhattok. Ezen kívül a látogatóknak lehetősége van fórumozni, ismerősöket találni, blogot írni és megtekinteni képeinket a galériában.

Szombati áldások:
Gyertyára: Baruch Ata Adonaj, Elohenu Melech Haolam, Aser Kidsanu Bemicvotav Vecivanu Lehadlik Nel Shel Shabbat.
Kenyérre (barcheszra): Baruch Ata Adonaj Elohenu Melech Haolam, Hamoci Lechem Minha’arec.

Tábor: A Somerrel általában ősszel, télen és tavasszal szoktunk táborozni, ami 3-5 napos kirándulást jelent valahol az országban. Tábori hagyományaink a teljesség igénye nélkül: eskü, éneklés, tánc, kézműves foglalkozások, peulák, egy-egy éjszakai program és a végeláthatatlan madrichgyűlés. Az év közbeni táborokon kívül kétévente Izraelbe és évente Lengyelországba is szoktunk vinni csoportokat